luni, 13 februarie 2012

Plăcintă cu pește

Plăcintă cu pește


   În locul unui sandwich făcut cu muuultă (ne) pricepere, utilizând pâine plină de aditivi meniți să substitue incompetența făcătorilor de panificație, eu am o variantă de plăcintă. Merge bine în locul pachetului la lucru sau chiar în călătorie.

Foaia
  • făină - 500g
  • apă călduța ( 37 grade C) - 300ml
  • drojdie uscată - 1 plic de 7 g
  • miere polifloră - 30g (1 lingură)
  • sare 10g ( cca. 1 linguriță)
  • usturoi granulat ( un vârf de linguriță)
  • 2 linguri ulei măsline ev(=20ml)
  • 2 linguri semințe de mac
Umplutura
  • conservă ton bucăți în saramură - 2 buc.
  • ceapa 3 buc. mari =250g
  • capere 2 linguri (=40 buc.)(de preferat capere mici, la sare)
  • ulei de măsline ev 3 linguri (=40ml)
  • 3 felii somon afumat
  • oregano
  • semințe de coriandru proaspăt pisate
  • piper
   Foaia este în fapt o pâine de casă. În 50 ml din apa călduță am dizolvat mierea cu drojdia. Peste făina cernută într-un castron inundată de apa rămasă am încorporat și starterul mai înainte făcut. Coca asta moale nelipicioasă a stat cam 1 oră în cuptorul electric la 40 grade pe funcția creștere până ce a devenit dublă în volum. ( pe afară ar putea să dureze și 2 ore, mai ales acum iarna).
   În timpul ăsta am tăiat ceapa solzișori și am călit-o în uleiul încins o dată cu acele capere pline de sare. ( sarea ajută să înmoaie ceapa la călit) Apoi în ceapa înmuiată a aterizat peștele din coservele bine scurse mai înâi, și un praf de arome după gustul criticilor. ( După gustul meu merg toate in mici cantități pentru a nu atenua aroma delicata de violete venită de la capere) Totul scade puțină vreme cca. 3 minute pentru a reduce sucul rămas în pește. Atenție prea multă umezeală în compoziție ar putea afecta foaia la final.
   Ok. a venit vremea pentru adunarea generală. Aluatul a crescut, aducem castronul la lumină adaug puțina sare și ceva praf de usturoi, frământ din nou, împart aluatul aromat în două și pregătesc 2 blaturi de pizza, întins cu degetele și nu sucitorul. Peste pizza inferioară aterizează tot conținutul, ușor răcorit, din tigaie. Zic ușor răcit pentru că fierbinte dacă ar fi s-ar arde toată drojdia din foaie. La final peste umplutura întinsă pun, rupte între degete, bucăți din somonul gras și afumat.

   Pun blatul 2 capac la plăcintă și-l îndes cu buricul degetului pe margine pentru a se suda. La urmă stropesc suprafața liberă cu apă și ulei de măsline si presar mac. Așteptarea a mai durat 30 minute la 40 grade în cuptor la crescut.

Înainte...


... și după.


   Urmează să preâncălzesc cuptorul la 220 C, și setez coacerea pentru 20 minute. ( Maxim, 7, la cuptorul pe gaz, si plasați tava la șina 1 sau 2 de sus a cuptorului pentru maximă eficiență.) Rezultă...


   Acompaniați orice arsuri cu sovignon blanc sau pinot grigio. Vara dați-i tare în masa asta cu proseco înainte și după... căci merge.( doar la 13 grade ) Berea interzis aci, păstrăm pentru ceva cârnați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu