joi, 16 februarie 2012

Placintă țărănescă cu pui

Plăcintă cu pui


Ingrediente?

  1. Aluatul : 
  • făină - 500g
  • apă călduță - 300ml
  • drojdie uscată - 7g
  • sare - 10g
  • miere - 30g (1 lingură)
  • semințe de floarea sorelui crude decorticate - 50g
  • 1 ou
      2. Umplutura :
  • piept de pui - 700g - un piept cu os și piele
  • ceapă - 120g - o ceapă potrivită
  • morcov - 1/2 (50g)
  • ardei gras multicolor - câte un sfert de fiecare culoare (verde închis, roșu, galben, oranj)- 250g
  • dovlecel 1/2 ( prefer varianta verde închis) - cca. 150g
  • ulei de măsline ev - 4 linguri(35ml)
  • capere la sare - 1 lingură
  • oregano uscat - 1 vîrf de linguriță
  • piper macinat - 6 ture de învârtit la râșnniță
  • mozzarella - 250g
    Pentru aluat ca de obicei făina albă, de tipul 000, cernută, primește în gropița din centru, amestecul de starter cu restul de apă. Starter înseamnă un amestec din 50 ml apă călduță, miere și drojdie bine omogenizate. Nu strică ca această maia să aștepte cam 20 minute pentru ca drojdia să înceapă a se trezi la viață. (Drojdia vie se manifestă prin spuma si bașicuțele de bioxid de carbon, eliberate în cam acele 20 minute menționate.)  Aluatul frămîntat se odihnește la crescut in mediu ferit de curenți de aer cam 1 oră până își dublează volumul. ( de ex. în cuptor eventual pe funcția crețere sau flacără de veghe)
    Pun pieptul de pui la fiert, cam 25 minute la foc mediu, după ce am îndepărtat pielea ( LDL - ul deh). Prefer să folosesc piept întreg pentru că așa adăugând o mică ceapă și un mic morcov, obțin o supă numai bună de folosit la orez sau orice alt preparat. Între timp ceapa tăiată solzi, se călește în 4 linguri de ulei, cu niște capere sărate, morcov, ardei tăiți lung subțire, arome și la final semirondele de dovlecel.

 Toate astea se pot răcori. Între timp verific aluatul ce s-a înfoiat și dublat. Acum împart tot aluatul în două, jumătate primește un praf de sare și un praf de usturoi pulbere, cealaltă se sărează și se amestecă cu semințele. Toate se vor odihni cam 20 minute.

Încep să fac o foaie, cu degetele, o pun peste hârtie de copt, într-o tavă de cuptor (40x50cm), presar apoi cu fâșii de piept de pui și umplutura.

La final intervin cu șuvițe de mozzarella.
Și acopăr cu foaia din aluat cu semințe, peste care ung cu oul bătut și presar câteva semințe rămase.



Am pus așejarea asta în cuptorul încins la 190 grd. C pentru 25 minute. Temperaturi mai mari ar arde glazura de ou și semințele.

Merge cu bere neagră pe vremea asta. Succes !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu