duminică, 29 ianuarie 2012

Salata orientala

Salata orientala


   In buna traditie a retetelor rapide si sanatoase am facut 2 salate imense cu:

  • 1 Kg cartofi ( 5 tuberculi medii) curatati, taiati cuburi de 3 cm si fierti ( 20 min fierbere)
  • 2 oua fierte tari
  • 2 cepe ( am preferat ceapa de apa lunguiata si violacee luata de pe marginea drumului la Buzau)
  • 100g. masline negre naturale
  • 150g peste afumat ( aici am folosit eternul somon dar iese si mai ieftin cu batog de macrou depelat si dezosat, un macrou de cca. 350 g. fiind suficient celor 2 salate mari)
  • Separat din sucul unei lamai, 45ml ( 4 linguri) ulei de masline ev, un praf ( 1 lingurita rasa) de oregano  uscat si maruntit, 1 lingurita zdravana ( 25g) cu icre, sarate, de capelin si cca. 10 g. piper proaspat macinat, amestecat cu telul para am obtinut o vinegreta pentru cele 2 salate.
La fiertul cartofilor fiind iarna e bine ca ingredientele puse in oala sa inceapa fierberea la temperatura camerei, apa sa fie sarata dinainte, iar fierberea sa se faca energic nu vulcanic, in multa apa, in cazul nostru intr-o cratita de 3l se pun 2 l la fiert cu 1 lingurita plina de sare marina. Adaug cartofii doar peste apa aflata in clocot. La final cartofii sau racit si scurs.
   In ordine au intrat in castroane cartofii, maslinele, ceapa, oualele, pestele rup bucati si la final am turnat vinegreta, care aici dupa cum notati nu respecta proportia clasica 4 ulei+1acid pentru ca e zeama da lamaie si nu otet, si in plus pestele, icrele, cartofii sunt deja sarati asadar mai putina sare. Pentru mai multe arome poti veni cu ceva patrujel verde sau capere in sare, 7-8 bucati ( capere mici de Italia nu specimenele gigantice cat pruna provenite din Maroc si ucise in otet).


Timpul mediu de preparare cam 35 minute curatatul cartofilor fiind inclus.
Calorii cam multe 900 de fiecare portie, pretul: 14 Lei. Atentie nu are ce cauta aici painea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu